Åpenhetsloven
Redegjørelse om Åpenhetsloven og Misjonskirken Norge (MKN).
Nettsiden er oppdatert 08.07.2024
Hovedstyret i Misjonskirken Norge bekrefter med dette å ha mottatt og lest innholdet i dokumentet som danner grunnlaget for vår redegjørelse (Oslo, 15. juni 2024).
Redegjørelse
Åpenhetsloven trådte i kraft 1. juli 2022. Åpenhetsloven skal bidra til at risiko for brudd på menneske- og arbeidsrettigheter både i Norge og resten av verden blir redusert. Det skjer gjennom at vi må gjøre rede for hvordan organisasjonen og de vi kjøper varer og tjenester fra, forholder seg til menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold for sine ansatte. Misjonskirken Norge er gjennom Åpenhetsloven pålagt å foreta en årlig aktsomhetsvurdering av egen virksomhet og av våre leverandørers virksomhet. Det vil publiseres en redegjørelse for våre aktsomhetsvurderinger på Misjonskirken Norges nettside innen 30. juni hvert år.
Virksomhet og driftsområde
Vår virksomhet og driftsområde er organisert på følgende måte:
Misjonskirken Norge (MKN) er et registrert kirkesamfunn som består av 81 lokale menigheter og har misjonsarbeid i inn- og utland. Menighetene har rundt 9000 voksne medlemmer. Misjonskirken Norge består av valgte organer og sentralt ansatte i stab. Valgene skjer i generalforsamlingen, MKNs øverste organ. Alle verv kan velges uavhengig av kjønn. Det samme gjelder ansettelser i alle stillinger. Hver menighet og forening er juridiske, selvstendige enheter, men har forpliktende tilslutning til fellesskapet ved at Hovedstyret i MKN godkjenner menighetenes vedtekter. Misjonskirken Norge eier også Ansgarskolen. Vårt nasjonale arbeid er å støtte, utvikle og utruste den lokale menigheten, og starte nye menigheter. Vårt internasjonale arbeid skjer på fire kontinenter med engasjement i diakonale prosjekter og menighetsbyggende arbeid. Dette skjer i nært samarbeid med våre internasjonale søsterkirker og samarbeidsorganisasjoner. Misjonskirken Norge er medlem av Norges Kristne Råd, og er tilsluttet International Federation of Free Evangelical Churches (IFFEC), som er en sammenslutning av misjonskirker over hele verden.
Misjonskirken Norge ønsker å være et åpent og transparent kirkesamfunn. Våre årsmeldinger og regnskap er tilgjengelig for alle, og vi arbeider for å ha en sunn økonomiforvaltning. Regnskapet for Misjonskirken Norge føres av Knif Regnskap AS. Revisor er PricewaterhouseCoopers AS (PwC) i Kristiansand. MKN er godkjent organisasjon av Skatteetaten for skattefradrag for gaver. Konsernregnskapet består av morselskapet Misjonskirken Norge, Ansgarskolen AS og to internasjonale selskaper i Colombia og Hongkong. Vi mottar statlig støtte gjennom trossamfunnstilskudd og momsrefusjon. Misjonskirken Norge eier alle aksjene i Ansgarskolen AS, som har fire datterselskaper. Generalforsamlingen i Misjonskirken Norge utgjør eiermøtet for Ansgarskolen AS.
Innkjøpene vi foretar er i all hovedsak gjort på det norske markedet. Misjonskirken Norge er medlem og deleier av Knif Innkjøp. KNIF er medlem i Etisk handel Norge, og stiller krav om at menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold ivaretas av sine avtalepartnere og deres underleverandører.
Misjonskirken UNG
Misjonskirken UNG er kirkesamfunnets barne- og ungdomsorganisasjon organisert og registrert som en selvstendig juridisk enhet. Landsmøtet er det øverste organet i UNG, som blant annet velger styremedlemmer og vedtar organisasjonens rapporter og planer. UNG ledes av landsstyret som består av tillitsvalgte representanter fra hele landet. UNG består av over 200 lokale grupper med om lag 6000 medlemmer. Dette er forskjellige typer grupper som barnekor, ungdomsklubber, barnekirker, speider og studentarbeid med mer. Felles for dem alle er et engasjement for at barn og unge må bli bedre kjent med Jesus. Misjonskirken UNG har et tett samarbeid med Misjonskirken Norge.
Misjonskirken UNGs årsmeldinger og regnskap er tilgjengelig for alle, og vi arbeider for å ha en sunn økonomiforvaltning. Revisor er Team Revisjon i Kristiansand. Misjonskirken UNG er godkjent organisasjon av Skatteetaten for skattefradrag for gaver. Vi mottar statlig støtte gjennom momskompensasjon og nasjonal- og internasjonal grunnstøtte fra Barne- og familiedepartementet. Misjonskirken UNG forvalter også frifondstilskuddet som fordeles på våre lokale grupper. Disse midlene er bevilget av ulike departement og administrert av Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).
Heretter forkortes Misjonskirken Norge og Misjonskirken UNG: MKNU.
Retningslinjer og rutiner
Vi har etablert følgende retningslinjer og rutiner for å håndtere faktiske og potensielle negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold:
- Retningslinjer for ansvarlighet for Misjonskirken Norge og Misjonskirken UNG.
- Retningslinjer for ansvarlighet for leverandører og samarbeidspartnere til Misjonskirken Norge og Misjonskirken UNG.
- Årlig aktsomhetsvurdering.
For å foreta en aktsomhetsvurdering har vi laget en fullstendig liste over alle våre leverandører, inkludert en oversikt over de leverandører vi benytter mest. Deretter ble leverandørene vurdert som høy, middels eller lav risikogruppe basert på følgende risikofaktorer: negativ påvirkning på miljø, produksjon i risikoland (land med svakt styresett, høy korrupsjon, land med konflikt) og risikofylt produksjon (arbeidsintensiv, uformell arbeidskraft). I neste trinn foretok vi en kartlegging av hvilke leverandører som Knif innkjøp har inngått innkjøpsavtaler med. Risikoen blant disse leverandørene er tilfredsstillende håndtert, og ble derfor ikke tatt med videre i vår risikovurdering. Av de gjenværende leverandørene valgte vi ut 8 leverandører vurdert med en høy risiko, for en grundigere gjennomgang.
Risikovurdering
Gjennom vår aktsomhetsvurdering har vi avdekket følgende vesentlige risiko for negative konsekvenser:
(Vi har valgt å anonymisere de selskapene vi har vurdert fordi vi ikke har innhentet tillatelse til å publisere informasjon.)
Selskap 1 – Leveranse MKNU: Flyreiser
- Utvalgskriterier: Negativ påvirkning på miljø, sårbare arbeidsforhold.
- Vurderinger: Risiko er tilfredsstillende håndtert av leverandør og selskapet har nødvendige retningslinjer på plass for å redusere negativ påvirkning på mennesker, samfunn og miljø.
Selskap 2 – Leveranse MKNU: Overnatting
- Utvalgskriterier: Negativ påvirkning på miljø, sårbare arbeidsforhold i servicenæringen. Hotell i risikoland.
- Vurderinger: Risiko håndteres godt av en bransjeorganisasjon, og selskapet har nødvendige retningslinjer på plass for å redusere negativ påvirkning på mennesker, samfunn og miljø.
Selskap 3 – Leveranse MKNU: Renhold
- Utvalgskriterier: Bruk av kjemikalier, miljøskade, utsatt for arbeidslivskriminalitet.
- Vurderinger: Risiko tilfredsstillende håndtert av selskapet, et norsk selskap underlagt norsk lovgivning og som selv har kartlagt og vurdert egen leverandørkjede i tråd med Åpenhetsloven.
Selskap 4 – Leveranse MKNU: Klesproduksjon
- Utvalgskriterier: Arbeidsintensiv produksjon, sårbar for uanstendige arbeidsforhold. Negativ påvirkning på miljø. Ofte flere underleverandører av råvarer.
- Vurderinger: Litt informasjon om bærekraftig produksjon på hjemmesiden, hovedfokus på bruk av mer miljøvennlige materialer som også er positivt for arbeidere som ikke eksponeres for kjemikalier. Ingen informasjon om Åpenhetsloven og kartlegging og vurdering av egen leverandørkjede. Ikke mulig å vurdere risiko for uanstendige arbeidsforhold basert på informasjonen tilgjengelig på hjemmesiden, vi vet ikke hvilke land underleverandørene operer i.
Selskap 5 – Leveranse MKNU: Flyreise
- Utvalgskriterier: Negativ påvirkning på miljø, sårbare arbeidsforhold.
- Vurderinger: Risiko er tilfredsstillende håndtert av leverandør og selskapet har nødvendige retningslinjer på plass for å redusere negativ påvirkning på mennesker, samfunn og miljø. Arbeidstiden er et tema i fagbevegelsen og bør følges med på.
Selskap 6 – Leveranse MKNU: IT tjeneste- og produkter
- Utvalgskriterier: Risikofylt produksjon, underleverandører innen teknologi, negativ påvirkning på miljøpåvirkning på miljø.
- Vurderinger: Norskeid selskap, men ingen informasjon om Åpenhetsloven og kartlegging og vurdering av egen leverandørkjede. Anbefaler å kontakte firmaet for å etterspørre redegjørelse for 2023.
Selskap 7 – Leveranse MKNU: IT tjenester
- Utvalgskriterier: Avdelinger i risikoland, negativ påvirkning på miljø, sårbare arbeidsforhold.
- Vurderinger: Norskeid selskap underlagt norsk lov, men ingen informasjon om Åpenhetsloven og kartlegging og vurdering av egen leverandørkjede. Anbefaler å kontakte firmaet for å etterspørre redegjørelse for 2023.
Selskap 8 – Leveranse MKNU: Overnatting.
- Utvalgskriterier: Negativ påvirkning på miljø, sårbare arbeidsforhold i servicenæringen.
- Vurderinger: Risiko håndteres godt av selskapet og de har nødvendige retningslinjer på plass for å redusere negativ påvirkning på mennesker, samfunn og miljø.
Tiltak
For å begrense vesentlig risiko for negative konsekvenser har vi iverksatt følgende tiltak:
I OECDs veileder for aktsomhetsvurderinger nevnes det at virksomheter med begrenset direkte innflytelse over leverandører, i stedet kan sørge for gode prekvalifiseringsprosesser med minstekrav for leverandørene.
Tiltak: Kartlegge MKNUs leverandørkjede.
- Beskrivelse: Gjennomføre kartlegging og risikovurdering av leverandører i henhold til metoden for aktsomhetsvurderinger.
- Status: Utført.
Tiltak: Iverksette spesifikt tiltak rettet mot miljøpåvirkning som prioritert område.
- Beskrivelse: MKNU anbefales å ha en miljø-policy eller reisepolicy for å redusere negativ påvirkning på miljøet knyttet til vår reisevirksomhet. Policyen bør inkludere reisekvoter, anbefalt transportmiddel, retningslinjer for klimakompensasjon ved flyreiser osv.
- Status: Planlagt.
Tiltak: Retningslinjer for ansvarlighet for MKNU.
- Beskrivelse: Etabler retningslinjer og planer for aktsomhetsvurderinger for hele virksomheten og forankre dem i Hovedstyret.
- Status: Utført. Godkjent av Hovedstyret 15. juni 2024.
Tiltak: Retningslinjer for leverandører og samarbeidspartnere.
- Beskrivelse: Beskriver MKNU sine forventninger og minstekrav til leverandører og samarbeidspartner.
- Status: Utført. Godkjent av Hovedstyret 15. juni 2024.
Tiltak: Presentasjon av MKNU sitt arbeid med Åpenhetsloven.
- Beskrivelse: Lære opp ansatte i retningslinjene.
- Status: Planlagt.
Tiltak: Opprette kontakt e-post for varsling og spørsmål om vår aktsomhetsvurdering.
- Beskrivelse: Opprette egen e-post adresse for Åpenhetsloven og gjøre den tilgjengelig på nettsiden.
- Status: Planlagt.
Tiltak: Innhente mer informasjon fra leverandører.
- Beskrivelse: Kontakte selskaper med mangelfull informasjon om Åpenhetsloven.
- Status: Planlagt.
Tiltak: Sørge for at MKNU velger bærekraftige produkter til vår profilering.
- Beskrivelse: Prioriter valg av produkter merket med bærekraftig produksjon. Informere innkjøpsansvarlige.
- Status: Planlagt.
Iverksatte tiltak har gitt følgende resultater og/eller forventet resultat:
Vi forventer at jobben vi har gjort med kartlegging og oppretting av rutiner og retningslinjer vil øke bevisstheten rundt virksomhetens påvirkning på mennesker, samfunn og miljø. Dette vil igjen påvirke valget av leverandører og samarbeidspartnere for våre produkter og tjenester. Ved å følge etablerte rutinene og øke fokuset på anstendige arbeidsforhold og menneskerettigheter, så bidrar vi til å redusere risiko for negativ påvirkning som følge av vår virksomhet.
Retningslinjer
Retningslinjer i Misjonskirken Norge og Misjonskirken UNG
Retningslinjer om leverandører og samarbeidspartnere (pdf) >>