FEM BYER: Det var kaldt i Trøndelag da Markus Kvavik hadde med seg denne gruppa for å undersøke mer om situasjonen i denne regionen. Foran Nidarosdomen fra venstre: Mari Kippenes, Jonas Hompland, Erik Tomin Eriksen og Sondre Storstadmo. (Foto: Markus Kvavik) 


Sjekker ut aktuelle steder

Nylig kom Markus Kvavik tilbake fra en tur i Trøndelag for å sjekke ut aktuelle steder der det kan startes nye, kristne fellesskap. Tidligere i år besøkte han Harstad og Svolvær i samme ærend.

Fra 12. til 14. desember var Markus Kvavik på rundtur i Trøndelag. Med seg på turen hadde han Mari Kippenes, Jonas Hompland, Erik Tomin Eriksen og Sondre Storstadmo.

– Vi besøkte Stjørdal misjonskirke og fikk høre litt om menigheten, området og om trøndere. Deretter gikk turen til Steinkjer, en by med 25 000 innbyggere og lite menighetsliv, forteller Markus Kvavik. Han er menighetsplantingskonsulent i Misjonskirken Norge og leder prosjektet «Fem byer». I Trøndelag hadde gruppa samtaler med personer fra studentorganisasjonen Laget, fra Frikirken og Baptistkirken, samt besteforeldrene til Sondre.

Håvard Frafjord, leder i Laget, fortalte at på Nord universitetet i Steinkjer er det bare 7 av 500 studenter som har en uttalt kristen tro. De har samlinger hver torsdag. Da er det alltid flere som ikke bekjenner seg som kristne på samlingen, enn folk som gjør det.

Gjør inntrykk å møte unge voksne

I november var Markus i Harstad, og tidligere i år i Svolvær.

– Disse to byene er det mange som har bedt for og tenkt på i mange år. Her har vi noen kontakter, men mangler en prosjektleder i begge byene. Det ber vi om å få på plass, forteller Markus Kvavik. Med seg på reisen til Harstad hadde han Isak Voie, Serine Viste, Vegard Bjørseth og Hannah Livden.

Markus Kvavik leder prosjektet «Fem byer». (Foto: Trond Filberg)

– Vi skulle dit for å bli kjent med byen og møte noen av de kristne der. Vi fikk mange fine møter og gode samtaler.

Gruppa var blant annet på universitetet og snakket med studenter, innom turistkontoret for å vite mest mulig om byen og omgivelsene, møtte ledere fra kristne forsamlinger og ei bibelgruppe.

– Jeg tror at alle vi som besøkte byen syntes det gjorde inntrykk å møte ni unge voksne kristne i alderen 20-30 år. De visste om totalt om lag 20 kristne på samme alder i byen som har 25 000 innbyggere. I podcasten til «Fem byer» forteller Serine og Isak om sine opplevelser og møter med menneskene i byen.

Flere steder skjer det noe

Det er også andre steder i landet som Markus har på radaren for videre oppfølging. Det er skjer noe både i Innlandet, Trøndelag, Oslo-regionen og i Rogaland. I Sandnes der han selv bor, har det allerede vokst fram et nytt felleskap.

– I Sandnes har vi etablert et startteam, og har faste samlinger på Domino’s Pizza. Vi kaller det «Kirkepizza» med søndagsskole for barn og bibelsamtale for voksne. I tillegg har vi nå fire bibelgrupper som møtes i hjemmene annenhver uke. Mye tyder på at dette kan vokse fram til å bli et planteprosjekt, sier Markus. Han ser at å etablere nye kristne fellesskap handler om å skape relasjoner framfor det å lage gudstjenester.

Hvor skal vi plante?

Misjonskirken Norge ser etter steder i landet der det bor mange mennesker og samtidig at Misjonskirken Norge ikke er representert der. Det bør dessuten være byer der heller ikke andre kirkesamfunn har stor virksomhet. Aktuelle områder er steder i Innlandet, Nordland, Viken, Møre og Romsdal, Trøndelag og Vestland.

«Vi vil jobbe for å etablere fellesskap i fem nye byer og plante ti nye menigheter»

Den grunnleggende tankegangen for menighetsplanting i Misjonskirken Norge, handler om å identifisere lokalmiljøer, og at evangeliet deles i ord og handling. Å identifisere lokalmiljøet handler om å bli godt kjent med byen, og finne ut av hva som rører seg der, be for stedet, og prøve å finne ut hva Gud allerede gjør i byen.

I Strategiplanen «Tro Sende Plante» er ett av målene «Vi vil plante nye menigheter». Dette konkretiseres med følgende målsetting: «I Norge vil vi jobbe mot etablering av fellesskap i fem nye byer og plante ti nye menigheter.» Det oppfordres til å be for stedene og for arbeidet med å kalle flere medarbeidere til tjeneste.

Av Trond Filberg

I Harstad i november var (f.v.) Isak Voie, Hannah Livden, Serine Viste, Vegard Bjørseth og Markus Kvavik.

I Trøndelag i desember var (f.v.) Markus Kvavik, Erik Tomin Eriksen, Mari Kippenes, Jonas Hompland og Sondre Storstadmo – som her møter Håvard Frafjord i Steinkjer.

PODCAST

I podcasten «Fem byer» er det nå sju episoder publisert med gjester som forteller om reisene til Svolvær, Harstad og Trøndelag. Og andre forteller om å flytte til nye steder, om ny studentsamlingen i Oslo og om hvorfor vi planter menigheter.

Blant gjestene er Fredrik Tybakken, Jonas Hompland, Anne Hansli og Ingvild Foss Forgard. Ingvild flyttet med familien til Åseral for noen år siden og forteller sin historie om å kjenne seg kalt til et nytt sted, flytte med barn og leve for Jesus.

Podcasten publiseres på Spotify og iTunes.

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X