ANNIE-HISTORIKK: Lilian Nordby (t.h.) og Reidun Fjeld ser gjennom avisklipp om Annie Skau Berntsen, blant annet oppslaget i Vårt Land om tv-programmet «Dette er ditt liv», som gjorde Annie kjent over hele Norge. FOTO: INGUNN RUI


Sorterer samlingen etter Annie

Annie Skau Berntsens personlige bibler, store platesamling og flere tusen bilder blir nå sortert og registrert av Historisk arkivsenters frivillige medarbeidere sammen med arkivleder Ingunn Rui. Dermed blir mye historisk materiale mer søkbart og tilgjengelig for flere.

– Dette er det største prosjektet vi har gått i gang med til nå, sier arkivleder Ingunn Rui i Historisk arkivsenter (HAS) . Sammen med en håndfull frivillige jobber hun på nyåret i arkivlokalene på Ansgarskolen.

Arkivmedarbeiderne sorterer og registrerer en enorm samling med bilder, dokumenter, bibler, utmerkelser og utklipp etter misjonær Annie Skau Berntsen (1911-92). Misjonskirken Norge arvet dette for 25 år siden. Grovsorteringen er gjort tidligere, men nå skal nærmere tjue esker ordnes. Annie Skau Berntsen var utsendt Kina-misjonær fra Misjonskirken Norge, først til Shaanxi-provinsen i perioden 1938-51. Deretter var hun i Hong Kong fra 1952 til 1978.

Originale brev og bilder
Rundt 1100 dias- og sorthvitt-bilder er allerede scannet. I samlingen ligger også Annies ni bibler, blant annet den kinesiske, og en bunke engelske og kinesiske sangbøker.
– Jeg har funnet de første brevene Annie sendte hjem til foreldre, støttespillere og menigheter fra Kina på slutten av 1930-årene. Rundskrivene begynner alltid med ordene «Elskede nådesøsken». Det var Annies varemerke, sier Ingunn.

Ett av mange brev som Annie sendte hjem fra Kina, til støttespillere og menigheter.

Husker Annies humør
En av de frivillige, Lilian Nordby, hadde Annie som sin store heltinne da hun var ung.
– Mine foreldre så og hørte Annie mange ganger i Norge, og jeg var ofte med som ung jente, forteller Lilian. Hun hilste selv på Annie. Lilian hører til i Oslo misjonskirke Betlehem.

Lilian (t.h.) og Reidun ser gjennom Annies store platesamling. (foto: Ingunn Rui)

– Når jeg ser gjennom alle sakene repeterer jeg mye av det jeg husker fra den gang. Det er også veldig trosstyrkende, forteller Lilian som spesielt minnes Annies gode humør og sterke tro i alt som skjedde.
– Jeg husker godt Annie fortalte om orkanen i Hong Kong som rammet Håpets Havn. Taket på et av husene blåste av og Annie hadde da sagt: Kjære Jesus, hva skal du med taket, da?

Foruten Ingunn og Lilian er Reidun Fjeld, Inger og Harold Sheppard, samt Kari Lorentzen med i sorteringsteamet. To uker er satt av til dette i første omgang. HAS samarbeider med Misjonskirken i Hong Kong om deler av prosjektet.

Tekst: Trond Filberg

Misjonshistorie

Kina-misjonæren Annie Skau Berntsen

Søster Annie regnes som en av Misjonskirken Norges mest kjente og markante forkynnere, misjonærer og pionérer.

I 1938 fram til 1951 var hun utsendt av Misjonskirken Norge som misjonær til provinsen Shaanxi i den nordlige delen av Kina. I 1952 reiste Annie til Hong Kong for å hjelpe til som sykepleier blant kinesiske flyktninger med tuberkulose. I 1955 åpnet Håpets Havn i Hong Kong, og fram til 1978 ledet Annie selv virksomheten.

Les mer om søster Annie.

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X