Speidere får undervisning ute på gresset i sola

UTESKOLE: Speiderne er vant til å få læringen utendørs, om ikke alltid i like behagelige temperaturer som under årets Kombikurs. Her med deltakerne på Programkurset og kursleder Roy Slettene.


Populær speidertrening i strålende vær

I fjor måtte flere leirer evakueres på grunn av stormvind. I år strålte sola i mild septemberluft på Hovden Høyfjellsenter.

Misjonskirken Speiderkorps arrangerte sin populære ledertreningssamling, Kombikurs, for 22 gang helgen 20.-22. september. Med over 150 deltakere i år, er kurset fortsatt Misjonskirken UNGs største ledertreningsarena.

Mafia i rundkjøringen

Midt på veien mellom de røde hyttene på området har åtte speidere plassert ut et bord og stoler, og tar en pause fra speidertreningen med å spille «Mafia». En velkjent lek for mange, hvor man for tildelt hemmelige roller og man skal forsøke finne ut hvem som er «mafia».

Unge speidere rundt et bord ute i sola.

Assistent-kursdeltakerne tar seg en velfortjent pause fra ledertreningen.

– Vi har laget en rundkjøring, så ikke bilene skal kjøre så fort her, sier en av speiderne spøkefullt. Her er ikke særlig mye trafikk mellom hyttene, da de i stor grad er fullt av Kombikursdeltakere denne helgen.

Gruppen i «rundkjøringen» er med sine 12-13 år de yngste av deltakerne på Kombikurs, og får overnatte inne på hytteområdet denne helgen. En av gruppene med litt eldre speidere kommer gående med full oppakning på ryggen. De har fått utdelt kompass og kart, og skal på egen hånd finne veien til nattens overnattingssted, som ligger på toppen av en høyde rundt tre og en halv kilometer fra Høyfjellsenteret.

Les også: Kombikurset feiret 20 år med kake

Kontrasten til fjoråret er stor: Da lå det snø på fjellet og alle leirene måtte flyttes lavere i terrenget på grunn av kraftig vind. Likevel opplevde de at en av stormvindene blåste den ene lavvoen av gårde mens de lå og sov. Det er lite som tyder på at ungdommene som spaserer mot foten av fjellet i ettermiddagssolen, vil møte på lignende utfordringer i år.

Roverspeiderne Henrik og Jon Magne.

Henrik Lauritzen fra Drammen og Jon Magne Knutsen fra Haugesund er noe slitne, men fornøyde, etter tre dager med roverkurset. Roverne er for de eldre speiderne, som liker mer ekstreme turer og aktiviteter enn «vanlige» speidere.

Størst på ledertrening

– Det beste med Kombikurs er det gode miljøet. Vi lærer mye nytt og skaper nære vennskap, forteller Henny Ohm, som er på Kombikurset for første gang.

Henny Ohm

– Jeg har lært mye nytt for å bli en bedre leder, tips til hvordan snakke til barna og nye metoder å lære de på, forteller Henny.

– Jeg har alltid hatt lyst til å være med i speideren, men startet selv først da ungene mine ble med. Nå er nesten hele familien med i speideren, forteller hun.

Henny er forholdsvis fersk speiderleder i Arna misjonsmenighet og deltar på Programkurset, som gir grunnleggende ledertrening for speiderledere.

Speidergruppen hun tilhører i Arna er en stor og aktiv gruppe i Misjonskirken Speiderkorps, og hadde leid buss sammen med to andre speidergrupper for turen fra Hordaland til Hovden.

Speiderkonsulenten ble speider

Kursene som ikke sover ute fikk lørdag kveld servert treretters middag, med påfølgende speiderquiz og ikke minst opptak av en ny speider til Misjonskirken Speiderkorps: Helene Mersland Gundersen.

Helene er arrangementskonsulent i Misjonskirken Ung, og vikarierer også for speiderkonsulent Anita Dencker Isaksen som er ute i foreldrepermisjon. Hun har aldri vært speider, og vi har derfor de siste månedene hatt en speiderkonsulent som ikke er speider!

Helene Gundersen avgir speiderløftet for Håkon Rønnestad

Helene avgir speiderløftet for korpsleder Håkon Rønnestad.

Selv om det var mye nytt som skulle læres, gjorde Helene sitt ytterste for at speiderne skulle ha det bra på Kombikurs. Som korpsleder Haakon M. Rønnestad så fint sa om Helenes innsats for å fylle den ukjente rollen: «Du prøver i alle fall veldig hardt!».

Les korpslederens innlegg: Leirliv med Jesus

Innen helgen var omme hadde Helene besøkt alle de ulike leirene som var plassert i heiene rundt Hovden sentrum, og hun har lært at for speiderne er det allmennkunnskap at Lord Baden-Powell er speiderens store grunnlegger.

Av Rachel E. Olsen

Se flere bilder fra Kombikurs 2019:

Barn, tweens og ungdom får livsforvandlende opplevelser og øyeblikk på våre leirer!

Din gave gir mulighet for at flere barn og unge får leirminner som varer livet ut. Takk for din støtte i bønn og gaver til UNGs voksende leirarbeid!

  • Les mer om UNG-kampanjen 2019 Leir for livet!mknu.no/leirforlivet.
  • Du kan også gi via VIPPS til #93828 eller via kontonummer 3000 15 09000. Merk gaven «Ungleir».

LInk til kampanjesiden Leir for livet

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X