Skolegang tom for elever

INGEN BARN: De flotte lokalene til El pacto-skolene i Barranquilla, Bogotá og Medellín, har nå vært tomme for elever siden april. Skoleledelsen ser ikke bort fra at skolene vil holde stengt i flere måneder til. Foto: André Tjersland

Tomme skoler og høy arbeidsledighet i Colombia

– Skolene jobber hardt for å følge opp barna hjemme og holde dem i skoleløpet. Vi opplever likevel at flere slutter fordi de ikke klarer betale skolepenger, mangel på internett eller andre utfordringer knyttet til restriksjonene.

Dette forteller Monica Guerrero, som er daglig leder ved Misjonskirken Norges kontor i Bogotá. Hun forteller at flere elever har droppet ut av skolen på grunn av krisen, og at mange foreldre ikke er trygge på å sende barna på skolen når samfunnet planlegges å åpnes mere opp i midten av juli.

Krevende hjemmeskole

Skolene vi støtter i Bogotá, Medellín og Barranquilla vurderer å fortsette med hjemmeundervisningen ut skoleåret, det vi si til og med desember.

Elev viser hjemmeleksene i colombia

Elev viser frem skolearbeidet til læreren sin. Trykk på bildet for å se en herlig film hvor elevene forteller om hvordan det er å være i hjemmeskole.

– Dette fordi mange foreldre ikke føler at det er trygt å sende barna på skolen. De er usikre på hvor forsiktige de er i de andre familiene og tror ikke barna vil klare å overholde den sosiale distanseringen, beskriver Guerrero.

Lærerne jobber hardt for å følge opp sine elever som fortsatt er i hjemmeskole. Det kan være utfordrende på grunn av manglende tilgang til internett og datautstyr i mange hjem, men de gjør det de kan for å holde barna i skoleløpet tross alt.

Hardt rammet økonomisk

Stengte skoler og strenge restriksjoner for bevegelse har preget landet helt siden mars, og restriksjonene er foreløpig utvidet til 15. juli. Dette har rammet den colombianske befolkningen hardt, med høy arbeidsledighet og mange konkurser.

Igjen er det de som allerede er i en vanskelig økonomisk situasjon som rammes hardest. Mange internflyktninger er avhengig av det uformelle arbeidsmarkedet for å sørge for seg og sin familie. Disse faller utenfor de sosiale støtteordningene. Som en konsekvens av dette ser man en økning blant annet i vold i familier og seksuelle overgrep. I tillegg til utfordringer med sine egne internflyktninger har Colombia hatt en stor strøm av flyktninger fra Venezuela.

– De har ikke hatt mulighet til å jobbe og betale husleie, og kastes dermed ut fra sine leieboliger. Det har vært utfordrende å finne nye boliger til dem og det har vokst frem nye midlertidige flyktningeområder, forteller Guerrero.

Se dette innlegget på Instagram

📣 Preken fra taket: Menighetene har enda ikke lov til å samles i Colombia, men det betyr ikke at de sitter og venter! Pastor John Fredy bor ikke selv blant internflyktningene i bydelen Granizal i Medellin, men hver søndag reiser han ditt for å dele gode nyheter. «Tidvis har vi med noe hjelp til de som bor der, slik som mat og medisiner til menighetsmedlemmer og naboer,» forteller pastoren. Kirkebygget er plassert midt i den enorme bosetningen foe internflyktninger. Derfor er det mange som kan høre pastorens søndagspreken fra takterrassen. «Takk til dere som har vært med å støtte oss slik at vi kan gi nødhjelp, Gud velsigne dere», uttrykker John. … (NB! John forholder seg til myndighetenes retningslinjer for smittevern. Det er lov til å bevege seg, men ikke samle folk.) #misjonskirken #colombia

Et innlegg delt av Misjonskirken Norge (@misjonskirken)

Viktig nødhjelp

Da koronakrisen spredte seg i store deler av verden denne våren, valgte Misjonskirken Norge å sette i gang en nødhjelpsinnsamling til våre søsterkirker. Innsamlingen resulterte i godt over 500 000 kroner, som kunne fordeles fritt etter behov. Blant annet har søsterkirken i Kongo mottatt 100 000 kroner til et nødhjelpsprosjekt og menighetene i Romania har fått støtte til matutdeling til fattige.

Misjonskirken Norges internasjonale leder Jon-Arne Hoppestad kan forteller at det per 29. juni er sendt 265 000 kroner i nødhjelp til Colombia. Landet er sterkt rammet av arbeidsledighet og tapte inntekter på grunn av strenge restriksjoner.

–  160 500 kroner av disse distribueres via FIPEC til menighetene i landet. Omtrent halvparten av dette har gått til matutdeling og lignende til mennesker i akutt behov, mens resten har gått til lønnsstøtte til pastorer og menighetsansatte. 105 000 kroner har gått til APC, som er en paraply for sosiale prosjekter. Her er det også en fordeling mellom nødhjelp til mennesker i behov, og lønnsstøtte til ansatte, forteller Hoppestad.

.

Ledelsen i misjonskirken i Colombia møtes via Zoom

Styreledelsen i den colombianske misjonskirken (FIPEC) møttes via Zoom for å organisere nødhjelp til familiene med størst behov. Det ble etablert et nødhjelpsfond og en modell for å møte behovene i hver region.

.

Takker for støtten

Ledelsen i vår colombianske søsterkirke, FIPEC, uttrykket takknemlighet for støtten fra Norge, i en e-post til Hoppestad for kort tid siden: «Den økonomiske støtten har vært en stor velsignelse og hjelp til å møte behov for mat, lønninger og helsehjelp, i en tid preget av arbeidsløshet og strenge restriksjoner. Familiene som har mottatt nødhjelpen sender en oppriktig takk til alle kirkene som har bidratt.»

I år skulle det tradisjonelle Misjonsløpet, som foregår under Liv & Vekst i Nord og i Stavern, gå til nettopp skolene i Colombia. Selv om sommerfestivalen ble avlyst, har Misjonskirken Norge valgt å invitere menigheter og folk til å løpe Misjonsløpet hjemme. Vanligvis samler Misjonsløpet inn i overkant av 200 000 kroner, og per 11. juli har flere menigheter og enkeltpersoner løpt, og samlet inn over 110 000 kroner til skolene Colombia.

Av Rachel Olsen

Vil du gi en gave til skolene i Colombia?

Dersom du ikke har fått støttet noen som løper Misjonsløpet, kan du fortsatt gi en gave til skolene i Colombia. Gi via MinAksjon, via Vipps til 117008 eller via kontonummer 3000 15 10300 – merk gaven «Misjonsløpet 2020».

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X