NYE MULIGHETER: Hva har Gud for oss i det nye året? (Illustrasjonsfoto, copyright mknu.no) 


Bli inspirert til åndelige forfriskninger

Vi gir deg forfriskende inspirasjon og ny mulighet for å fylle kalenderen 2023 med åndelig fornyelse og innsikt.

Noen er i godt driv med sitt bønneliv og bibellesning. Eller har du stoppet opp? Eller ikke kommet skikkelig i gang? Legg med en gang bort all dårlig samvittighet og sjekk heller ut dette.

Tre råd og et tips

Her har du tre råd som kan være starten på mange andaktsstunder i hverdagen som beriker ditt åndelige liv med Jesus.

Første råd: Ikke dra fram leseplaner og bønnerutiner som har fungert dårlig før eller som du synes er for krevende. Ikke tenk på dem en gang. Nå er det ny dag, se framover! Gud har noe bra for deg nå ved Den hellige ånd! Ha forventning til at Gud vil være deg nær, framfor at du skal lykkes med egne prestasjoner for et andaktsliv.

Andre råd: La deg inspirere før du går i gang med noe fast! Bruk noen dager på å søke og innta noe som inspirerer deg til nærvær med Jesus! Er det ei bok du har, kan låne eller bør kjøpe? En tale eller flere du kan se på film eller høre på? Syng og spill åndelige viser og lovsanger for Herren! Ta imot og åpne ditt hjerte!

Tredje råd: Gjør deg ansvarlig for det du bestemmer deg for! Skriv det ned og fortell gjerne en annen person om hvordan du tenker de neste ukene vil være for dine personlige stunder med Jesus. Det kan være en i familien, i menigheten eller en venn som bor et annet sted. Be personen om å sjekke deg innimellom om hvordan det går, gjerne oftere i starten. Kanskje dere kan lage en gjensidig avtale? Husk at andaktsliv ikke er en prestasjon verken overfor Gud, andre eller deg selv. Vær derfor realistisk med dine planer.

Edin Løvås

«Det er bedre med en daglig minimumsdisiplin og så utvide til maksimum når det gjelder stor nød eller du er kjempeglad.» Sitat fra «Jesu Kristi disipler» av Edin Løvås i boka «Veien videre, arven etter Edin Løvås».

Et lite tilleggstips: La Bibelen ligge synlig framme der du er i hverdagen eller på et sted i ditt hjem der du oppholder deg mye! Det både minner deg på å lese og gjør det lettvint å slå opp for å lese, også utenom tidene du kanskje har satt av til bibellesning. Legg inn i Bibelen en lapp med noen bønneemner som du leser jevnlig.

Tilpasset ditt liv i dag

Vi forandrer oss i både alder og modning, og vår hverdag ser annerledes ut nå enn for bare noen år siden. Vi trenger derfor å justere oss. Hvor er du i dag?

Ingunn F. Breistein

I boka «Påkoplet, enkelt og overkommelig andaktsliv» av pastor Thomas Aas Pedersen, skriver Ingunn F. Breistein, rektor på Ansgarskolen, om hvordan hennes personlige andaktsliv har endret seg fra tiden hun var småbarnsmor til å være en travel leder.

– Det er viktig å tilpasse andaktslivet til de livsfasene vi selv er i. Gud er alltid til stede og nær oss. Det er vi som må bli oppmerksomme på at vi trenger å kople oss på ham, for at vi skal ha gleden av å være oss bevisst hva han vil med oss i hverdagen, skriver Ingunn.

Boka «Påkoplet» kan jeg anbefale for å få gode råd fra hele femten forskjellige personer. De forteller om sitt andaktsliv og viser bredden i hvordan eget bønne- og bibelliv kan fungere. Andre som skriver er Viggo Klausen og Torbjørg Oline Nyli, mens Thomas selv skriver om hva vi kan lære av Jesu egne bønnerytmer.

Les også: Overkommelig bibellesning – Knut Tveitereid

Er du allerede i gang med gode vaner og rytmer som beriker ditt åndsliv, så kanskje du kan formilde noe av dette til andre personer rundt deg?

Mange ressurser for oss

Vi er privilegerte i Norge med rikelig tilgang på ressurser og materiell. Andre steder i verden har man knapt en egen bibel. Dessuten kommer det stadig nye ressurser og verktøy som kan inspirere og hjelpe oss i vårt andaktsliv. La meg nevne noen eksempler som kan lede deg videre etter at du har lest denne artikkelen.

nettsiden bible.com finner du en flora av flotte bibelleseplaner for alle livsfaser og nivåer! Norske tekster og mulighet for å laste ned en app på din mobil. La meg nevne noen av kategoriene; «Ny i troen» med blant annet «Chosen», «Velkommen hjem» og «Håp – Plussord». Eller «Tro» med blant annet Geir Gundersens «God morgon» og «Kraften til et takknemlig hjerte» av Reinhard Bonnke. Her kan du følge leseplanen for deg selv eller kople sammen flere i ei gruppe. Krever innlogging og er gratis.

boktorget vårt finner du oversikt og omtaler av gode bøker og lenker for å kjøpe dem. Sjekk ut anbefalte andaktsbøker og oppbyggelige bøker. Blant annet bøkene «Påkoplet», «Hverdagskost – én om dagen, 366 andakter» av Elsbeth og Sten Sørensen, og «Jesus den eneste – ærlige andakter» av Heidi Gellein.

På våre ressurssider for bønn og bibel finner du både undervisning og lenker til mange flotte ressurser. Nettsidene finner du via bannere nedenfor.

Til slutt vil jeg gi deg en hilsen fra Bibelen: «Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få en Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud å kjenne. Må han gi dere lys til hjertets øyne, så dere får innsikt i det håp han har kalt dere til, hvor rik og herlig hans arv er for de hellige og hvor overveldende hans kraft er hos oss som tror.» (Efeserbrevet 1, 17-19)

Av Trond Filberg, redaktør i Misjonsbladet og misjonsnytt.no

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X