Randesund misjonskirke var en av støttemenighetene for at Varhaug misjonskirke kunne stiftes i 2022. Her mottar Oddmund Vagle bildegave på stiftelsesfeiringen, av pastor Roy Elling Foss (t.h.) fra Randesund. (Foto: Asle Haukland)

MENIGHETSPLANTING:

Kunnskap gir lidenskap

Blogg av

Torben Martin Joswig

NASJONAL LEDER,
MISJONSKIRKEN NORGE

I oppveksten hørte kameratgjengen min mye på punkrockbandet U2. Vi spilte dem konstant enten på klassefest eller i kirken. Gutta kunne sitte i timevis og lytte og diskutere fenomenet U2. Jeg forstod aldri helt hva som var «den store greia». Jeg likte atmosfæren, rytmen og vokalen, men brydde meg aldri om å dykke dypere inn i musikken, lyrikken eller bandets historie.

Vet du hvorfor det er så viktig å starte nye menigheter?

Jeg forsto aldri at det handlet om noe mer enn musikk. Dette provosert mine mest lidenskapelige U2-venner. De mente jeg framsto overfladisk overfor noe som berørte eksistensielle temaer.

I romjulen endret dette seg. Julegaven fra min kone var biografien til vokalisten Paul David Hewson, bedre kjent som Bono. Gjennom boken fikk jeg et nytt forhold til U2. Bandets tekster fikk ny mening. Ja, jeg fikk en dypere innsikt i mine kameraters U2-lidenskap. Herved beklager jeg min manglende vilje til å forstå!

Uteblir støtten til satsingen?

Hvorfor skrive jeg dette når denne teksten egentlig handler om menighetsplanting? For mange jeg kjenner er nettopp menighetsplanting deres «U2». De kan sitte i timevis og diskutere temaet. Andre synes det er merkelig å bruke så mye tid på dette, selv om de forstår nødvendigheten av å starte nye menigheter.

Generalforsamlingen i Misjonskirken Norge vedtok en ny satsing på «Tro Sende Plante». Vi er i full gang med prosjektet «Fem byer» og får trolig tre nye plantinger i løpet av 2023. Samtidig viser regnskapet for 2022 at svært få av våre menigheter samler inn midler til menighetsplantingsarbeidet. Mange har svart nei på forespørselen om å gi økonomisk støtte eller være modermenighet for en menighetsplante.

Jeg har et sterkt ønske om at flere skal prøve å forstå viktigheten av å plante nye menigheter. Når den konkrete støtten uteblir, handler det mye om kunnskap og innsikt, ikke ulikt mitt forhold til U2.

Vekkelse skjer ved nye menigheter

Her er litt fakta: De fleste av oss går i en misjonskirke som en gang ble startet gjennom vekkelser og teltmøter. Vår tids vekkelse er å starte nye menigheter. Forskning viser at nettopp menighetsplanting når nye området og mennesker. Samtidig vet vi at dette arbeidet er krevende og ofte oppleves svært ensomt.

Å starte en ny menighet handler om å starte et kristent felleskap i nærmiljøet der du bor. Da må man være glad i Jesus, menighet og naboene sine. Tenk så fint det hadde vært om våre misjonskirker satte full trøkk på å dele evangeliet i nye nabolag.

Må 2023 bli det året hvor menighetsplanting blir for våre misjonskirker det U2 var for mine kamerater!

PS: På nettsiden til Misjonskirken Norge ligger det mye nyttig lesestoff for deg som ønsker å vite mer!

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X