YOUTUBER: – Han er veldig nysgjerrig, forteller Chris om dukken Øystein. Sammen har de direktesendinger på YouTube. (Skjermdump fra YouTube-sendingen 14. juni 2020)


Influenser for troen

Prestesønnen Chris Duwe hadde en delvis ugrei oppvekst med rus og kriminalitet. Nå bruker buktaleren YouTube for å formidle kristen tro og trosforsvar til barn og unge.

Christian Tobias Duwe (43), til daglig bare Chris, er en internasjonal tysker og ikke en du forventer å treffe på et småbruk på Hedmarken. Men her inne i skogen, bor og jobber mannen som har dukken Øystein som sin venstre hånd.

Trenger flere kristne influensere

Nylig fikk han stipend fra Tro & Medier for å fremme «kristen tro og gode verdier». 50.000 kroner rikere satser han nå enda mer på sine kreative prosesser mellom brekende sauer og elg på havreslang. I låvekjelleren tar alt form og blir til fengende programmer for barn og ungdom på videokanalen YouTube med sanger og leker, humor og alvor.

– Stipendet var et veldig klapp på skuldra. Det betyr mye at de heier på meg som en norsk youtuber. Det er kjekt å få muligheter til å få tak i en bedre datamaskin som gjør programmene bedre. Da kan jeg konsentrere meg mer om innholdet, sier Duwe. Han hadde gjerne sett at det ble delt ut flere stipender til unge kristne youtubere. – For vi trenger flere kristne influensere, sier han.

Chris er mest kjent for scene- og videoopptredener med dukken Øystein.

– Han er som en slags Emil på ni år, går i 4. klasse, er veldig nysgjerrig og gjør av og til noen dumme feil. Og når Øystein begynner å dumme seg ut, skjønner barna at de er flinkere enn han er, og da åpner de seg og det blir dialog, forklarer Chris.

Foto av Chris og dukken Øystein

PARTNERE: – Øystein er som en slags Emil på ni år, går i 4. klasse, er veldig nysgjerrig og gjør av og til noen dumme feil, sier Chris om sin «venstre hånd». Foto: KPK.

Ble kristen i gutteklubb

Chris ble født i Tyskland, som prestesønn. Det meste av tenåra tilbragte han i Sør-Afrika der faren fikk en prestestilling. Men å være prestebarn garanterte ikke for en knirkefri oppvekst og en uforstyrret barnetro.

– Da jeg var 12-13 år, var jeg med i en gjeng som drev med innbrudd og butikktyverier. Vi stjal alkohol som vi drakk og ble rusa, forteller Chris åpenhjertig.

– Vi drev med det for spenningens skyld. Konsekvenstenkningen var svak, sier eks-rabagasten som hjelper barn og unge med det eksistensielle. Hans egen trosvei var kronglete.

– Det var ingen lysbryteropplevelse for meg å bli kjent med Jesus, sier han og forteller om en gutt på skolen som kom tilbake fra et utvekslingsopphold i Tyskland. Han var blitt kristen.

– Jeg var interessert i Jesus, og det kameraten min fortalte, påvirket meg. Jeg var 16-17 år og ble med å starte en gutteklubb. Vi visste ikke helt hva vi dreiv med, men holdt andakter og ba. Vi prøvde å finne ut hva det var å være kristen. Mange gutter samla seg, og jeg ble kristen der. Det var spesielt, sier Chris og beskriver det som «en liten vekkelse».

Foto av Chris Duwe med gitaren.

TROSFORSVARER: – Det finnes tusenvis av grunner til å hevde at Gud finnes, sier Chris Duwe som selv hadde en kronglete trosvei. Foto: Stein Gudvangen, KPK.

Snakker flere språk

Etter at han ble kristen, tok han bibelskole på Anastasis, Mercy Ships’ flaggskip. Dette ble inngangen til Ungdom i Oppdrag som han fortsatt er tilknyttet.

Skipet seilte fra Sør-Afrika til Plymouth i England. Etterpå ble han med en norsk UIO-venn til Høland i Norge, fikk tilbud om jobb på et snekkerverksted og ble møbelsnekker. Samtidig lærte han seg norsk. Det tok ham seks uker.

Chris snakker tysk, engelsk, afrikaans og norsk samt noe fransk. For å kunne lese Det nye testamente på grunnteksten, har han studert gresk. Han har tatt kommunikasjon og livssyn på NLA Høgskolen i Kristiansand, og lest seg opp på filosofi, erkjennelsesteori og historie. Alt dette kan det bli en grad av, men nå bruker han kreftene på å spre budskapet om Jesus.

Trosforsvareren

– Alle tror på noe, og mange tror på Jesus. Men når det gjelder grunnlaget for troen, er det ofte tynt. Jeg ønsker at folk skal tenke at Bibelen er sann og at Jesus er Guds sønn, men også at de skal få en dypere erkjennelse av hvorfor. Alle trenger ikke å bli eksperter på evolusjon og skapelse, eller historisk filosofi, men alle trenger objektive holdepunkter for at Bibelen holder mål, sier Chris og snakker om hvordan Albert Einstein, Edwin Hubble og Georges Lemaître fant ut at universet har en begynnelse siden det utvider seg.

Han vil gjerne formidle en virkelighetsnær gudstro.

– Hvis troen avhenger helt av bønnesvar, hva da når du ikke får svar? Bønnesvar er ikke det eneste som underbygger Guds eksistens. Det finnes tusenvis av andre grunner til å hevde at han finnes. Det fortjener folk å høre. Troen på at Gud finnes, er virkelighetsbasert, ikke blind ønsketenkning. Jeg er nok egentlig filosof, men jeg prøver å pakke ting ut slik at folk kan bruke det.

Vil få med flere på veien

I 2010 traff han sin kone, Aslaug, og de bor på småbruket i Stange. De har én datter og tre sønner.

– Jeg er også kunstner, og jeg må alltid lage noe, enten jeg bygger atelier til kona, dyrker havre på åkeren eller lager sanger og videoer. Og så elsker jeg å skrive barnebøker.

– Det viktigste er at vår familie kan leve for og med Jesus – og få med oss flere på veien, sier småbruker, youtuber og buktaler Chris.

Av Stein Gudvangen, Kristelig Pressekontor (KPK)

Fikk mediestipend

I år fikk Chris fikk 50 000 kroner i mediestipend av Tro & Medier.

– Chris Duwe har på en svært god måte og på kort tid klart å møte utfordringen med koronaviruset og mye hjemmetid. Hans sendinger på Facebook har nådd langt ut med det kristne budskapet, sier Jarle Haugland, daglig leder i Tro & Medier.

Under koronatiden har Chris hatt sendinger daglig og direkte på Facebook. Gjennom kameralinsen snakker Chris om Jesus og Guds rike.

De to andre som fikk stipend var Linn Kjøllmoen fra TextMe og TV Inter.

Hvem er Chris Duwe?

Christian Tobias Duwe (43) er en tysk-norsk buktaler, youtuber og småbruker som forkynner mest for barn og ungdom.

Han er særlig kjent for «samarbeidet» med dukken Øystein som er med på mange av videoene hans og som er å finne på Facebook  (over 5000 følgere) og YouTube (over 1600 følgere).

Chris har samarbeidet med Viggo Klausen i UNG, og sammen lagde de «Viggo og Chris for tweens» i 2015.

Chris har gitt ut fem CD-plater på norsk og én på tysk. Han har også skrevet bøker for barn og ungdom. Den nyeste boka er «Øystein på smulejakt» (2020) som han har laget sammen med kona Aslaug.

Se Chris på YouTubeklikk her.

Nettsiden til Chris – klikk her.

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X