HJERTE FOR ROMANIA: 8.-13. mars 2023 arrangerte Misjonskirken Norge en samling på Ansgarskolen med samarbeidspartnere fra misjonsarbeidet i Onesti og Calarasi. Det ble spennende samtaler om samarbeid mellom de ulike delene av misjonsarbeidet i Romania og veien videre. Foto: Geir Myra.

Øverst f.v.: Odd Arild Berge, Estera og Valentin Anghel, Darcey og Reinhard Neufeldt. Midten f.v.: Cornel og Dorthe Pascu, Nelia Boucher-van Niekerk, Elin Myra, Terence Boucher-van Niekerk, Christian Reme. Foran f.v: Vasilica og Marinela Vasile, Jens Kåre Lindal, Anne May Bratlie og Jon-Arne Hoppestad.


Spennende Romaniasamling i Kristiansand

For første gang siden MKN ble engasjert i Romania (2011 i Onesti og 2015 i Calarasi) klarte vi å samle medarbeidere fra alt vårt arbeid til noen dager sammen på Ansgarskolen og Sørlandet.

Hensikten med samlingen var tredelt; å bygge fellesskap og utveksle erfaring mellom de ulike medarbeiderne i Romania og oss i Norge, dele mer av MKN’s misjonshistorie, verdier og strategien «Tro Sende Plante» og se fremover på hva som kan være neste steg for misjonsarbeidet i Romania.

Det offisielle programmet begynte torsdag med omvisning på Ansgarskolen og deretter lovsang i kapellet. Allerede der ble tonen satt for en atmosfære av kjærlighet og sårbarhet.

Deretter fulgte en presentasjon av Generalsekretær Siri Iversen og Internasjonal leder Jon-Arne Hoppestad, i Annie Skaus rom. De tok oss med gjennom Misjonskirken Norges historie nasjonalt og internasjonalt, våre viktigste verdier og vår kultur som kirkesamfunn.

Misjonærparet Terence og Nelia Boucher-van Niekerk er fra Sør-Afrika, men har vært misjonærer i Calarasi by de siste 20 årene. Her forteller de fra misjonsarbeidet sammen med Elin Myra, i Lista misjonskirke. Foto: Jens Kåre Lindal. 

Flere gjester fra Romania

Etter en deilig middag servert av skolens kantine, fikk vi en full presentasjon av alle våre rumenske venner og deres arbeid. Totalt var det 12 gjester fra Romania til stede under samlingen (presentasjon følger under). Vi fikk også høre historien til Geir og Elin Myra, som i dag er pastorer i Lista misjonskirke, med et stort hjerte for misjon i Romania.

Underveis tok vi oss god tid til å be for hvert enkelt par og deres tjeneste, og det var rørende å se den genuine omsorg og respekt alle viste for hverandre. Historiene som ble fortalt var ærlige og sårbare, og vi kjente alle hvordan dette bragte oss enda tettere på hverandre.

Gode samtaler mellom ulike samarbeidspartnere engasjert i Romania, i Annie Skaus rom på Ansgarskolen.

Kaffe og fellesskap hjemme hos familien Lindal på Vågsbygd. Godt å bli bedre kjent.

Kvinner i tjeneste

På fredagen skiftet vi fokus og Ingunn Folkestad Breistein, rektor på Ansgarskolen, tok oss først med i en undervisning om kvinner i tjeneste utfra Bibelen og ulike kirkelige tradisjoner. Dette ble etterfulgt av en ærlig og konstruktiv samtale om denne tematikken inn i den aktuelle situasjonen i Romania.

Vi skjønner at her er det et spenn i teologisk standpunkt, men samtidig en stor vilje til å forstå og respektere hverandre. Dette gir oss et godt utgangspunkt for å fortsette samtalen om denne tematikken i årene som kommer.

Fredag kveld samlet vi oss alle til kaffe hjemme hos familien Lindal i Vågsbygd og lørdag formiddag fikk rumenerne et skikkelig nærmøte med løver, tigre og andre dyr i Dyreparken. På kvelden var vi invitert til Anne May Bratlie på Tromøy, som sammen med sitt faste crew disket opp med deilig middag, dessert og kaffe.

Søndag var den store kirkedagen! Da fordelte vi oss på flere menigheter i Stavanger, Vågsbygd misjonskirke og Familiekirka Lindesnes, før vi til slutt samlet oss i Lista misjonskirke på kvelden.

Hva sitter vi igjen med?

Først og fremst en stor takknemlighet over hva Gud har gjort så langt, gjennom trofaste medarbeidere i Romania. Dernest en ydmykhet overfor flotte medarbeidere som tross mostand og krevende tider, velger å fortsette sin tjeneste utfra sin kjærlighet til Jesus og det rumenske folk. Og til slutt, en stor tro på at vi sammen skal få bety mye for Guds rike i dette landet de neste årene.

Skrevet av Jens Kåre Lindal, misjonskonsulent Romania og leder for prosjektgruppen til Romania Sør.

Presentasjon av Romania-partnere

Dorthe og Cornel Pascu er våre misjonærer i byen Onesti, som ligger fire timers kjøring nord for hovedstaden Bucuresti. Dorthe er dansk og Cornel rumensk og sammen har de to barn, Jonathan og Sara. De er utsendt fra vår søsterkirke, Evangelisk Frikirke Danmark og støttes av Misjonskirken Norge. I Onesti leder de en voksende menighet i sentrum, samt at de har vært med å plante to nye menigheter i nærliggende landsbyer. Menigheten driver flere barneklubber og et utstrakt diakonalt arbeid i flere landsbyer preget av fattigdom. For øyeblikket har MKN en stor innsamlingsaksjon for å kunne kjøpe lokalene menigheten holder til i, i Onesti.

-Det var en riktig god opplevelse for oss å være med og det betydde veldig mye at det var plass og rom for forskjellige synspunkter! Det var herlig å bli bedre kjent med de andre fra Romania og dere i Norge, det gjør det lettere å samarbeide mer på kryss og tvers. 

Valentin og Estera Anghel er fra Clinciu i sør og har vært nære samarbeidspartnere helt fra starten på engasjementet i Calarasi i 2015. De har hatt ansvar for å ta imot norske team, helt siden det første teamet kom fra Norge i oktober 2014. Estera har også jobbet for oss i flere år med prosjekter som SFO og støtte til skoleskyss. Grunnet en personalkonflikt i Calarasi har de vært gjennom en tøff tid de siste tre årene, men ønsker fortsatt å tjene Gud i Calarasi og er spent på hva Han har for dem fremover.

Det var en velsignelse å bli bedre kjent med MKN, historien og misjonsarbeidet. Det var også meningsfullt å bli bedre kjent med andre medarbeidere som jobber for Guds rike i samme område som oss, vi er én kropp. 

Terence og Nelia Boucher-van Niekerk og deres datter Aimee Grace kommer opprinnelig fra Sør-Afrika, men har vært misjonærer i Calarasi by de siste 20 årene. De ble kjent med Geir og Elin Myra for ca. 11 år siden, og har jobbet med menighetsplanting og diakonalt arbeid i slummen i Calarasi utfra en stiftelse kalt «By Grace». De siste 4-5 årene har de jobbet mye med et nytt senter kalt «Calarasi United», som nå nærmer seg ferdigstillelse. Dette blir et senter med helsestasjon, gymsal og garderober, stor multifunksjonell sal, storkjøkken og kafeteria. Visjonen for dette stedet er å bringe Guds rike til Calarasi by og plante en menighet midt i dette. Terence er både evangelist/forkynner, og håndverker som er veldig glad i gjenbruk. Nelia tar mye av økonomien og det administrative. Begge lever tett på familier og enkeltmennesker i slummen og snakker rumensk.

Reinhard og Darcey Neufeldt og deres barnebarn Ethan Paul er opprinnelig fra Canada, men kom som misjonærer til Romania for 13 år siden. De leder stiftelsen «Gateway to Hope» og har bygd opp et stort senter i landsbyen Rasa, ca. 25 minutter kjøretur fra Calarasi by. Dette er et senter godkjent av myndighetene for å nå ut til mødre og barn i sårbare livssituasjoner, og kan romme ca. 40 personer.  Det siste året har det mer eller mindre fungert som flyktningmottak for kvinner og barn fra Ukraina, samt at team fra Norge har bodd der. Senteret har egen stab som tar seg av mat og renhold, samt oppfølging av de som bor der. De har også ulike diakonale tjenester for nærområdet, som samlinger for ungdom, enker og hjemmebesøk til utsatte familier. Reinhard driver et eget snekkerfirma som blant annet har jobbet mye på senteret «Calarasi United» sammen med Terence og andre medarbeidere.

Geir og Elin Myra er pastorer i Lista misjonskirke, og ledere for organisasjonen «Make a Change» som ble startet i 2011 for å drive med misjon og hjelpearbeid i Calarasi, Romania. De siste fem årene har de jobbet tett sammen med Christian Reme og Terence og Nelia i etableringen av senteret Calarasi United. Byggefirmaet til Reinhard Neufeld har også bidratt mye inn i dette prosjektet.

Christian Reme er eiendomsinvestor og byggingeniør fra Lindesnes, med et stort hjerte for misjon. Han har jobbet tett med Geir og Elin siden oppstarten av «Make a Change» og går i Familiekirka Lindesnes.

I tillegg deltok Anne May Bratlie, Ellen Merete Drønen, Gjermund Igland og Jens Kåre Lindal (undertegnede) fra prosjektgruppen til Romania Sør. Arbeidet i Calarasi blir ofte referert til som Romania Sør og det er en egen prosjektgruppe i Norge som følger opp arbeidet i samarbeid med lokale medarbeidere.

Odd Arild Berge (pastor i Grimstad misjonskirke) og Jan Dag Rolseth (hovedpastor i Stjørdal misjonskirke) deltok og i samlingen. Ekstra hyggelig var det at Nelly Langelandsvik, tidligere medlem i prosjektgruppen og ansatt i MKN, kunne være med som tolk.

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X