UKRAINA: – Ikke glem det som skjer i Ukraina, oppfordrer pastor Duda fra Polen. På bildet vises en murvegg i byen Lutsk i Ukraina. Ordene på veggen er navn på byer og steder i Ukraina som er bombet og ødelagt i krigen. (Foto copyright: Misjonskirken Norge) 


Be for Ukrainas folk

I dag, 24. august, er det Ukrainas nasjonaldag og seks måneder siden invasjonen skalerte til en fullskala krig i hele landet. Vår søsterkirke i Polen er tett på folket i Ukraina og ber om våre forbønner.

Pastor Duda i Polen. (Foto: Trond Filberg)

– Jeg oppfordrer kristne i hele verden til å be om at krigen stopper, oppfordrer pastor Jacek Duda fra Polen til Misjonsbladet. I juli besøkte han Norge og er nå tilbake i Polen. Han betjener flere menigheter på grensen til Ukraina der de både har tatt imot flyktninger og sender hjelpesendinger og bibler til ukrainske menigheter.

Tidligere i år sendte han en oppfordring til mange pastorer i mange land. Senere fikk han en beskjed fra en pastor i Bangladesh. Hans kone hadde en bønnegruppe med kvinner, og de ber for Ukraina hver morgen. Selv sender han sms hver morgen til 80 personer med et bibelvers og aktuelle bønneemner.

– Vi må være utholdene i forbønnene for Ukraina! Noen ganger trenger vi tålmodighet og utholdenhet i våre forbønner. I Bibelen leser vi om Moses og Aron. De gikk gjentagende ganger til farao i Egypt for å be om at Israels folk skulle forlate fangenskapet. På samme måte må heller ikke vi gi opp. La oss fortsette vår støtte og våre bønner for folket i Ukraina, sier Jacek Duda til Misjonsbladet.

Ikke glem forbønnene!

– Vi utfordres i dag i fredelige Norge til ikke å glemme krigen i Ukraina. Vi må fortsette å be for alle ukrainere, sier generalsekretær Øyvind Haraldseid i Misjonskirken Norge. Han tenker på alle som er på flukt og som leter et trygt sted å oppholde seg, og på tusener som er i sorg for sine døde og skadede, og for all fortvilelse over hjem og steder som er fullstendig utbombet og ødelagt. Be for alle som sitter i bomberommene og er fylt av angst når sirene går.

Les mer om innsatsen fra misjonskirkene – nettsak fra april >>

Misjonskirken Norge sentralt og gjennom flere misjonskirker i Norge støtter arbeidet gjennom kirkene i Polen og Ukraina. Så langt har vi samlet inn over 750 000 kroner til nødhjelp for Ukraina. I tillegg kommer praktisk bistand som er gjort av flere misjonskirker.

På flukt og uten hjem

Mens krigshandlingene pågår er det mange usikre tall som oppgis i nyhetene. Ingen har helt nøyaktige tall, men det er uten tvil mange tusen sivile som er drept eller skadet. Mange byer og viktige institusjoner, skoler og sykehus er helt eller delvis utbombet og ødelagt.

FNs flyktningekontor (UNHCR) anslår at i august 2022 er det over seks millioner flyktninger fra Ukraina i andre europeiske land. I tillegg er det tilsvarende antall internflykntinger i eget land. FNs kontor for koordinering av humanitær innsats  (OCHA) oppgir at det er nærmere 18 millioner ukrainere som trenger humanitær hjelp, og at antallet har økt med to millioner mennesker siden april i år.

Av Trond Filberg

Vi ber

… om fred i Europa, om stopp i krigshandlinger i Ukraina, om økt visdom og hjertes kjærlighet til nasjonenes ledere.

… for mennesker som nå er på flukt på grunn av krigshandlingene i Europa >>

… for alle som hjelper flyktningene i nabolandene og alle som tar imot dem som flykter, med nødhjelp og husrom, omsorg og kjærlighet.

Solsikken er Ukrainas nasjonalblomst (Foto: Trond Filberg)

Republikken Ukraina

Ukrainas nasjonaldag er 24. august. Landets motto er «Volia, Zlahoda, Dobro» («Fritt, samlet, godt»). Nasjonalsangen heter «Ennå er ikke Ukrainas heder og frihet død».

Ukrainas landområde er nesten dobbelt så stort som Norge og er Europas nest største land. Hovedstad er Kyiv. Fra 1922 til 1991 var landet en unionsrepublikk i Sovjetunionen. Ved Sovjetunionens oppløsning ble Ukraina en selvstendig, uavhengig stat den 24. august 1991.

Befolkningen i Ukraina i august 2022 er i underkant av 40 millioner. I 2021 var befolkningen angitt til 43,5 millioner mennesker, i følge World Population Review.

I 2014 ble Kryim-halvøya annektert av Russland. I det østlige Ukraina brøt det da ut krig. I februar i år invaderte Russland med store styrker for å overta makten i hele landet, men Ukraina har gjort stor motstand, og krigshandlingene pågår fortsatt. På nasjonaldagen i år har Ukrainas myndigheter bedt folket om å holde seg i ro uten offentlige markeringer og søke tilfluktsrom ved alle flyalarmer.

(Av Trond Filberg. Kilder: snl.no, WPR. Foto: Misjonskirken Norge)

Misjonskirken Norge har en egen nettside med bønnemner mknu.no/vi-ber >>

Her finner du både aktuelle forbønnsemner, bønner til alle tider og undervisning om bønn.

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X